18:00

Västanviks AIF

Referat: IFK Sunne - Västanviks AIF

Det blev en riktigt chansfattig tillställning i den uppskjutna toppmatchen mot Sunne på bortaplan.
Det var ett försiktigt spelande Sunne som backade hem o bildade en försvarsmur på 8 spelare runt o utanför straffområdet när vi kom till anfall. Då vi inte spelade tillräckligt snabbt frammåt utan hade för mycket sidledsspel så hann vi aldrig fram till fria lägen innan de var samlade. Vi testade heller inte att skjuta distansskott i nån större utsträckning utan försökte hela tiden söka bättre lägen men det är svårt mot ett bra och kompakt spelande försvar så oftast blev det en brytning och motangrepp. Vi hade även många lägen att rullla ut bollen enkelt framförallt på högerkanten men tog ofta beslutet att vända in i plan tillbaka där det till slut allt som oftast tog stopp. De fick även stora ytor att vända spelet på när vi tryckte på högt med dåligt djup i mittfältsspelet vilket de utnyttjade genom att snabbt spela sig fram. De kunde dock inte riktigt utnyttja dessa öppna landskap pga att vårt försvar aggerade starkt i många lägen när Sunne kom med mycket folk i anfall.
Det var istället främst genom utspel på kanterna och inlägg som de kunde oroa litegrann men även dessa saker tog försvar o Branco hand om på ett säkert sätt.

Även om det var chansfattigt så blev det några lägen som kan lyftas fram och det första stora kom efter 14min när Hedström kommer fram på högerkanten o får till ett bra inlägg som Milan kommer perfekt med skallen på men träffen på bollen blev för hård så bollen går rakt fram utanför mål. Fyra minuter senare ä'r Milan på gång igen och kommer denna gång fram bra in i straffområdet men i skottögonblicket blir han bakifrån upphakad vilket luktade straff men icke.
I 26.e minuten lyfter Darko fram en boll till Micke till vänster i straffområdet vilket ger bra skottlägen men tyvärr får han bara halvträff med vänstern.
Milan får så ett gyllene läge när han efter en Sunnehörna får ett drömpass av Darko och kommer en mot en mot en av deras backar vilket är ett läge som oftast ger friläge men han drar ner på farten och blir tveksam så backen kan bryta. Han kanske blev tveksam pga att det var spelare på väg fram som kunde blivit ett spelalternativ men det var ett sånt läge där Milan ska utnyttja sin fantastsiska teknik att bara blåsa förbi motståndaren.
Sunne har några halvlägen på inlägg och få rpå ett sånt bollen imål men skytten står klart offside så målet anulleras.
Med kvarten kvar får vi en högerhörna som Darko slår in och Milan kommer perfekt med pannan vilket får måljublet att börja välla fram. Det blir dock kvar i halsen då det står en motståndare på mållinjen som får bollen i bröstet och sen studsar den till en Sunning som kan rensa bort bollen.
0-0 i paus ger en ganska rättvis bild av spelet som böljade hit o dit men chansmässigt låg vi ett steg före.

Matchavgörandet kom sen redan i första minuten av andra halvlek när vi är lite ouppmärksamma på mitten vilket leder till bolltapp. Nu visar Sunne hur man ska utnyttja ett misstag när motståndarna är på väg fram. Bollstjälaren tar sig raskt frammåt o via ett väggspel får han skottläge till höger i straffområdet som utnyttjas med hjälp av en liten snedstuds framför händerna på Branco.
Det blir nu en period med ännu kompaktare Sunnedefensiv och då vi spelar för långsamt händer det istort sett ingenting förrän mitt i halvleken då vi faktiskt börjar spela lite snabbare.
Tack vare detta får vi den stora kvitteringschansen efter 68 min när vi har bra spel på vänsterkanten vilket gör att Anton kan komma ner mot kortlinjen där han slår ett hårt inlägg förbi målisen mot en fristående Philip på bakre stolpen. Nu står vi verkligen upp o jublar men än en gång bryts jublet av då Philip är lite för försiktig i tillslaget så det blir nån sorts studsboll som går utanför. Vi fortätter nu med bättre fart i anfallspelet mycket pga att nu får kantspelarna vara med i spelet och nästa fina läge kommer efter76 min. Detta efter ett flygande anfall där Alex på högerkanten sticker fram bollen mot en framlöpande Milan som till höger i straffområdet får till ett bra skott. Sunnes kanske bästa spelare idag är dock med på noterna o kan göra en fin parad och sen har vi ingen som går på returen.

I detta skede av matchen kommer också matchens konstigaste situation efter ett inlägg från höger som målvakten i Sunne plockar ner och ska göra en utspark. Han tycker då att bollen är för dålig så han kastar den bakom mål o tar en ny men då bollen fortfarande var i spel borde detta betytt hörna till VAIF. Domaren var på väg uppåt i plan så han var nog inte helt säker på vad som hänt men han kände nog på sig att något konstigt skett då han tydligt sökte hjälp hos linjemannen som såg allt. Trots påpekande från publiken reagerade inte heller linjemannen på denna konstiga situation o det hördes inga större kommentarer på planen heller då troligen ingen sett nått liknande förrut på denna nivå. Jag har sett många gånger även på seniornivå i de lägre serierna att domare blåst av spelet när målvakten haft bollen i sin hand för utspark och sen låtit målisen göra utsparken när spelet startats upp igen vilket är lika fel men att på denna nivå se en sån grej överraskade tydligen alla.

I 81:a minuten kommer vi ett nytt bra anfall på högerkanten där Alex kommer runt o slår ett hårt farligt inlägg men i röran framför mål tar bollen på ett Sunneben o studsar till målisen.
Sista fem minuterna när vi ska trycka på ordentligt hamnar vi på egen planhalva då Sunne sett hur man ska bete sig när man leder i slutet. Jag tror att under matchens sista 5minuter står de o täcker bollen vid nån av hörnflaggorna i fyra minter utan att vi kan komma loss med bollen. Resterande tid hämtar de boll till inkast som vi bjuder dom på.
När de fick inkast i slutet så låter vi dom snällt kasta till mötande spelare som fortsätter täcka boll istället för att markera med en spelare framför så de inte kan möta o ta ner.

Sammantaget en jämn match där vi hade de bästa chanserna men Sunne det mer genomtänkta spelet. När vi började utnyttja kanterna kom vi fram till fler lägen än innan men då vi inte fyllde på med folk i straffområdet blev inläggen ofatst enkelt bortplaockade av deras försvar. Vi saknade i denna match våra fina crossbollar som ofta öppnar upp för fina lägen. Det var också en förvånandsvärt lugn derbytillställning med mycket lite känslor trots att domaren höll en hög bedömningsnivå i närkamperna. Detta gjorde att det var en behaglig match att titta på även om man naturligtvis önskat ett annat resultatet.

Matchfakta: 0-1 (0-0)

0-1 46min Vi tappar boll på mitten och via en snabb motatack skaffar de sig skottläge till höger i straffområdet.